NIETS IS ALTIJD EEN PROBLEEM

Oplossingsgerichte gespreksvoering

Oplossingsgericht werken is een methdodiek die volstrekt anders werkt dan we gewend zijn. Vrijwel iedereen denkt dat je een probleem pas kunt oplossen nadat je dit probleem goed hebt geanalyseerd.

Een van de belangrijkste ontdekkingen in het onderzoek naar oplossingsgericht werken is dat niets altijd een probleem is. Met andere woorden: er zijn altijd uitzonderingen en daarin schuilt de kracht van deze methodiek. Wat doet de cliënt of medewerker tijdens die uitzonderingen? Welke kwaliteiten zet hij in?

Alles wat je aandacht geeft groeit. Praten over problemen brengt de aandacht naar het verleden en lossen deze problemen niet op. Tijdens een oplossingsgericht gesprek zit de focus op de toekomst: wat wil en kan de cliënt of medewerker bereiken.

Maar het lijkt makkelijker dan het is. Het voeren van een oplossingsgericht gesprek vergt kennis van de onderliggende methodiek, een grondhouding van niet-weten en een set vaardigheden die enige oefening vergt. Vragen stellen is de belangrijkste vaardigheid voor een oplossingsgericht gesprek.

Bewezen effectief

Onderzoek toont aan dat Oplossingsgricht werken effectiever is dan de Probleemgerichte benadering. Cliënten en medewerkers bereiken sneller en beter hun doelen. En het ontwikkelde gedrag blijkt duurzamer te zijn.

Incompany

Deze training wordt door mij incompany aangeboden en wordt op maat samengesteld. De duur van de training is minimaal 2 dagen tot maximaal 10 dagen. Naast het behandelen van theorie wordt er veel geoefend met trainingsacteurs op oplossingsgerichte gespreksvaardigheden. De training kan worden aangevuld met begeleide intervisie en supervisie.

Doelgroep

Het programma is zeer geschikt voor teams van mentoren in het onderwijs, interne coaches of begeleiders, (jeugd)verpleegkundigen, praktijkondersteuners, artsen en leidinggevenden.

Accreditatie

De training kan worden geaccrediteerd in het PE programma voor de betreffende beroepsvereniging.

Investering

De investering werk ik graag voor u uit in een op maat gemaakt voorstel. Neem hieronder met de contactbutton contact op voor een afspraak.